Bardzo efektowne i proste do przygotowania (choć wygląda jakby było zupełnie inaczej;-)), ciasto bez pieczenia Lion. Jest pyszne i bardzo słodkie, a w smaku faktycznie przypomina popularny batonik. W mojej rodzinie zasmakowało wszystkim bez wyjątku. Idealne dla małych i dużych łasuchów:-)Przepis ten pochodzi z bloga: Słodkie fantazje.
Składniki:
Krem kajmakowy z batonikami:- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki masy kajmakowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 batoniki Lion
- 200 ml śmietanki kremówki 30 %
- 2 łyżki żelatyny (rozpuszczone w 1/3 szkl. wody)
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 śmietan-fixy
- 2 łyżki cukru pudru
Wierzch:
- 100 g mlecznej czekolady startej na tarce o małych oczkach
Dodatkowo:
- 450 g herbatników
- 400 g masy kajmakowej
Spód blaszki o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim ułożyć pierwszą warstwę herbatników.Na niej rozsmarować masę kajmakową (odłożyć 2 łyżki masy do kremu).
Na kajmak wyłożyć drugą warstwę herbatników.
Przygotować krem kajmakowy: serek mascarpone przełożyć do miski, dodać kremówkę i ubić razem na szybkich obrotach sztywną, gładką masę. Dodać kajmak i cukier puder-wymieszać. Wlać rozpuszczoną przestudzoną żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać. Na końcu dodać pokrojone w kostkę batoniki-całość wymieszać łyżką i wyłożyć na herbatniki.
Masę wyrównać i ułożyć na niej kolejną warstwę ciastek.
Przygotować masę śmietankową: śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem.
Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać wierzch i całość posypać startą czekoladą.
Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!