Miękka, puszysta i pachnąca... z masłem lub powidłami idealna na niedzielne śniadanie:-)
Składniki:(na 2 sztuki)- 550 g mąki pszennej
- 1/2 szkl. ciepłego (ale nie gorącego) mleka
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego, przestudzonego masła
- 1/2 szkl. letniej wody
- 5 łyżek cukru
Kruszonka:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 2-3 łyżki miękkiego masła
Dodatkowo:
Drożdże rozkruszyć, dodać do nich cukier i mleko-zostawić w ciepłym miejscu, na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać i dodać do niej: rozczyn, masło, jajko i wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 2 części.
Jedną z nich podzielić na 3 równe części i utoczyć z nich wałeczki takiej samej długości.
Ich końce skleić i zapleść warkocz. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Tak przygotowane chałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie chałki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec 30 minut w temp. 180 stopni C.
Smacznego!