Dla wszystkich wielbicieli kokosu... Rajski batonik o niebo lepszy od wersji dostępnej w sklepie...;-)Przepis pochodzi z tego bloga.
Składniki:(na 12 sztuk)- 200 g wiórków kokosowych
- 50 g mleka w proszku
- 100 ml słodzonego mleka skondensowego
- 100 g cukru pudru
- 80 g masła
- 200 g mlecznej czekolady
Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem pudrem i mlekiem w proszku.
W rondelku podgrzać mleko skondensowane z masłem (całość podgrzewać do czasu rozpuszczenia się masła).
Gorącą masę wlać do naczynia z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszać.
Masę schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Płaską, niewielką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na niej układać uformowane, ze schłodzonej masy kokosowej, batoniki.
Batoniki schłodzić przez około 2 godziny w lodówce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, oblewać nią batoniki, a następnie ponownie włożyć je (na 30 minut) do lodówki.