Prosta w przygotowaniu, szybko sie robi i dobrze smakuje!
Składniki (na jedna duza babke, lub dwie mniejsze):- 4 jajka
- 250 g cukru
- 250 g maki ziemniaczanej
- 3 łyzki maki pszennej
- 250 g masla
- 1 cytryna
- 1 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Maslo roztop i odstaw by ostyglo. Jajka wbij do miski i ubij z cukrem i cukrem waniliinowym na pulchna mase. Dodaj do jaj make ziemniaczana i przesiana make pszenna oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokladnie, ale delikatnie wymieszaj. Dodaj otarta skorke oraz sok z cytryny. Ciagle mieszajac, wlej cienkim strumieniem maslo. Przelej ciasto do wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka tarta formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180c piekarniku przez okolo 40 minut lub do suchego patyczka. Przed podaniem oprosz cukrem pudrem lub polej lukrem. Smacznego!