Te babeczki to idealne połączenie czekoladowych muffinek, śmietany i bananów. Słodkie, lecz nie mdłe, rozpływające się w ustach, idealne na deser.
Przepis z ilovebake.
Składniki:
Ciasto: 6 – 8 sztuk
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 0.5 szklanki mleka
- 0.5 szklanki cukru
- 1/4 szklanki maślanki
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 250 g śmietany kremówki 30 %
Dodatkowo:
- 1 banan
- kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:
W jednej miseczce mieszamy składniki suche – mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, następnie łączymy z cukrem i solą. W drugiej miseczce mokre – łączymy mleko z maślanką i dodajemy jajko. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i wlewamy do nich ciasta do połowy wysokości. Pieczemy przez ok.25 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia i delikatnie wydrążamy środek, później nim posypujemy babeczki.
Banany kroimy w niewielką kostkę, skrapiamy cytryną.
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i studzimy.
Cukier puder przesiewamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder, cukier waniliowy i stopniowo ostudzoną żelatynę.
Do babeczek wkładamy pokrojone banany, następnie ubitą śmietanę – tak, aby tworzyła stożek. Następnie wierzch posypujemy ciastem.
Babeczki przechowujemy w lodówce.
Smacznego