Składniki:
- 1 sałata masłowa lub lodowa
- 2 zielone ogórki, pokrojone np. w półplasterki
- ok. 400 g pomidorków koktajlowych
- 1 papryka żółta albo czerwona,pokrojona w kostkę
- 1 mała czerwona cebula,posiekana
- 2 ząbki czosnku,posiekane
- pęczek rzodkiewki,pokrojone w plasterki
- ocet jabłkowy ok. 2 łyżki
- ok. 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
Sałatkę porwij i przełóż do miski. Dodaj pozostałe warzywa i wymieszaj.
Do słoiczka przełóż oliwę z oliwek i ocet jabłkowy. Dodaj czosnek,sól i pieprz do smaku oraz natkę pietruszki. Słoiczek zakręć i mocno wymieszaj.
Sałatkę polej dressingiem i podawaj.