Sahlab, napój popularny na Bliskim Wschodzie np. w Egipcie. Najczęściej sahlab robiony jest zimą,tak jak u nas kakao lub gorąca czekolada.
Sahlab ma kremową konsystencję..ciężko mi porównać to do czegoś..może coś jak rzadszy kisiel.chociaż..nie..Sahlab jest o wiele lepszy !
Oczywiście Sahlab możecie zrobić według uznania,rzadszy lub gęstszy jak pudding.
Składniki:
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki mleka
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego (może być woda różana)
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżki wiórków kokosowych lub orzechów np.pistacje lub migdały
Wodę i mąkę przełóż do niedużej miseczki i dokładnie wymieszaj.
Mleko przelej do rondelka.Gdy mleko zrobi się ciepłe,ale nie zagotuje dodaj mąkę wymieszaną z wodą,cukier,wanilię i wiórki kokosowe. Zagotuj i gotuj przez ok.2-3 minuty.
Przelej do kubeczków. Podawaj posypane cynamonem,do tego mogą być również migdały,pistacje,wiórki kokosowe itp.