Niestety pogoda od wczoraj nie dopisuje ,mamy lipiec ale na zewnątrz jak jesienią..szaro,wietrznie,w nocy padało...brrr. Bez ciepłej bluzy ani rusz.
Z drugiej strony gdy robi się zimniej od razu ma się ochotę na małe co nieco...
Składniki:
- 350 g ryżu
- 1 l mleka
- 100 g masła
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 3 jajka
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy
- 50 g płatków migdałowych
- 200 g wiśni bez pestek (mogą być z kompotu)
- szczypta soli
Ryż opłucz,przełóż na sitko aby odciekł.
Mleko przelej do garnka i doprowadź do wrzenia. Do mleka dodaj szczyptę soli i 30 g. masła. Następnie dodaj ryż i gotuj na małym ogniu aż ryż będzie półmiękki. Odstaw by przestygł.
Jajka rozbij i oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z cukrem wanilinowym. Białka wraz z cukrem ubij na sztywną pianę. Ostudzony ryż wymieszaj ze skórką z pomarańczy,z żółtkami i pianą z białek
Połowę ryżu wyłóż do foremek. Na ryż wyłóż wiśnie i przykryj pozostałym ryżem.
Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Na płatki wyłóż pozostałe masło.
Ryż piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C. przez ok. 30 minut.