Oryginalnie powinny być 'rogaliki owsiane' . Dlaczego?
Przepis pochodzi z bloga dziewczyn
Candy Pandas. Dziewczyny do zrobienia rogalików użyły mąki owsianej,ja za to miałam sporo mąki orkiszowej więc,,tak wyszło :P
Rogaliki nadziałam powidłami,część czekoladą..inaczej dziecko nie dałoby mi żyć!
Rogaliki posypałam wiórkami kokosowymi i cukrem trzcinowym. Pycha !
Składniki:
- 300 g mąki może być owsiana albo orkiszowa
- 200 ml ciepłego mleka
- jajko
- 40 g masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ok 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka ksylitolu
- 2-3 szczypty kurkumy
- białko do posmarowania rogali
- ulubiony dżem,powidła najlepiej domowe
- coś do posypania
Masło rozpuść,odstaw by przestygło. Drożdże wymieszaj z odrobiną mleka,ksylitolem i 3 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
Jajko roztrzep z solą,dodaj sok z cytryny,kurkumę,masło i pozostałe mleko.
Po czym dodaj mąkę i drożdże. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło, ok. 30-40 minut.
Gdy ciasto już nam ładnie wyrośnie dzielimy sobie ciasto na kilka części (w zależności jak duże mają być rogaliki 2-4 części). Następnie każdy kawałek ciasta rozwałkujemy i wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt kładziemy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki.
Rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy np. wiórkami kokosowymi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C. przez ok. 20 minut.