Składniki:
Ciasto:
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki masła rozpuszczonego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki cukru
Budyń:
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/3 szklanki cukru
- 1 1/4 szklanki mleka
Sos malinowy
- 2 szklanki malin
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1-3 łyżeczki wody
- 1/2 szklanki cukru
Składniki na naleśniki dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 30 minut. W między czasie przygotuj budyń.
Żółtka ,cukier,mąkę i ekstrakt waniliowy przełóż do miseczki i połącz ze sobą.Dodaj 1/4 szklanki mleka i wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj. Dodaj żółtka z mąką i ugotuj budyń. Odstaw na bok.
Przygotuj sos.
Maliny i cukier przełóż do garnka.Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 minut. W niedużej miseczce połącz ze sobą wodę i mąkę kukurydzianą. Mąkę dodaj do malin,przemieszaj. Gotuj jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Maliny przetrzyj przez sitko.
Usmaż naleśniki.
Na naleśniki nakładaj budyń,zwiń. Podawaj polane sosem malinowym.
![Letnie owoce 2](https://durszlak.pl/system/banners/00/00/00/13/41embed_0YrycsnONJejGNH2D2riuf1JRytXXwzz.jpg)