Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 szklanka kremówki
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/4 szklanki mleka
- 1/3 szklani cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz z mlekiem. Gdy składniki się rozpuszczą odstaw na bok do przestygnięcia.
Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym,dodaj rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj do połączenia się składników.
Kremówkę ubij na sztywno pianę, ok. 2-3 łyżki odłóż do dekoracji. Pozostałą śmietankę połącz z masą czekoladową.
Białka ubij wraz z solą, dodaj cukier i ubijaj jeszcze przez chwilę. Pianę dodawaj porcjami do czekolady. Mus przełóż do lodówki na kilka godzin.
Podawaj z bitą śmietaną.