Pewnie myślicie,że oszalałam? Wcale nie ! Tak,lody marchewkowe,a cooo ;)
Na początku zastanawiałam się co z tego wyjdzie,ale powiem Wam,że nie potrzebnie.Lody mają swój specyficzny smak,ale za to najbardziej je lubię,a do tego może je zjeść każdy,nawet osoba dbająca o linie ;)
Składniki:
7 średnich marchewek,postaraj się wybrać marchewki jednakowej wielkości
1/2 szklanki mleczka kokosowego
szczypta soli
1 mrożony banan
1 łyżka miodu
1 łyżka syropu klonowego
Przygotuj sobie naczynie żaroodporne i wyłóż je folią aluminiową.
Piekarni nastaw na 230 C.
Marchewki obierz i przełóż do naczynia.Przykryj folią aluminiową i piecz do momentu aż marchewki będą miękkie (u mnie ok 40 minut).Upieczone marchewki odstaw by przestygły,a jeszcze lepiej jeśli upieczesz je dzień wcześniej.
Ostudzone marchewki pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski i dodaj mleczko kokosowa,sól oraz syrop klonowy.Zmiksuj blenderem pod koniec dodając miód.
Gotową masę przełóż do pudełeczka i zamknij.Włóż do zamrażalki i czekaj ;)
Lody możecie podawać np z orzechami włoskimi,prażonymi pestkami dyni,ulubioną posypką,sosem.
Aby podkręcić ich smak warto do nich dodać np imbiru.
Ciasto marchewkowe to obowiązkowa pozycja podczas jesieni! Bardzo łatwe w przygotowaniu, wilgotne i miękkie po upieczeniu.
Artykuł Ciasto marchewkowe z kremem pochodzi z serwisu .
Sos karmelowy, a właściwie kajmak, trafił do polskiej kuchni już w XVIII w. za panowania Zygmunta Augusta. Cukier był wtedy towarem luksusowym i pojawiał się na stołach polskiej szlachty. Po II wojnie światowej, w związku ze spadkiem cen cukru, kajmak ...
Już dawno udowodniono, że marchewka idealnie pasuje do ciast, deserów i przeróżnych słodyczy. Ma bardzo ciekawy słodkawy, lekko gorzki smak, który idealnie wykrywa wszystkie swoje walory smakowe w ciastach.Dziś mam dla was jedno z najlepszy...
Lody wcale nie muszą być słodkim deserem. Mogą być także finezyjną, zimną przystawką. Do ich przygotowania wykorzystuje się składniki, które zazwyczaj nie kojarzą się nam ze słowem lody. W niektórych polskich restauracjach czy lodziarniac...