Składniki:
- ok. 800 g piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- przyprawa do kurczaka
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 mała cebula
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- makaron penne
- 1/2 szklanki śmietany 18 %
- 1/2 szklanki białego wina
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- starty ser żółty do posypania
- 2 łyżki mąki pszennej
Cebulę i czosnek posiekaj. Podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż przez ok. 8 - 10 minut.
Na patelni upraż mąkę na lekko złoty kolor. Dodaj bulion z kurczaka,wino i tymianek. Wymieszaj. Smaż jeszcze przez chwilę, a następnie dodaj do pieczarek. Sos zagotuj, zmniejsz ogień po czym dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Dodaj do sosu pieczarkowego i wymieszaj.
Piersi z kurczaka oczyść, natrzyj przyprawą do kurczaka i usmaż.
Kurczaka podawaj wraz z makaronem posypanym żółtym serem.