Uwielbiam takie połączenia smakowe, mogłabym jeść tak często, ale niestety tak się nie da. Wiadomo,że pewnie z czasem znudziło by mi się, ale przede wszystkim moje dziecko nie przepada za takimi smakami. Chociaż ostatnio nawet zjadł swoją porcję.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 5 plastrów ananasa z puszki + zalewa
- sól i pieprz
- imbir
- 2 łyżki sosu sojowego
- ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- olej sezamowy
- 250 g przecieru pomidorowego
Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Przełóż do miseczki.
Do mięsa dodaj sos sojowy,sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz odrobinę soli. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie mięso osącz z marynaty (nie wyrzucaj marynaty) i oprósz mąką,wymieszaj. Kurczaka smaż na oleju sezamowym przez kilka minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy,ok. 1/2 szklanki zalewy z ananasa i pozostałą marynatę. Duś pod przykryciem przez ok. 5 minut.
Na koniec dodaj ananasa pokrojonego w kostkę i duś przez następne 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i imbirem.
Podawaj według uznania.