Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 250 g jogurtu naturalnego
- 300 g ryżu np basmati
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- ok. 200 g pomidorków cherry
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka groszku konerwowego
- sól do smaku
- 1/2 pęczka dymki
- 3 łyżki wody
Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj jogurt,posiekany czosnek i sól. Wymieszaj. Przykryj folia spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
Ryż ugotuj al dente. Paprykę przekrój na pół,usuń nasiona i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż na odrobinie oleju.
Do papryki dodaj ugotowany ryż, osączony z zalewy groszek, przyprawę do gyrosa oraz wodę. Smaż jeszcze przez chwilę i posyp posiekaną cebulką.
Mięso wyjmij z marynaty i usmaż z obu stron na złoty kolor. Pomidorki lekko podsmaż na patelni grillowej.
Mięso wyłóż na talerze, podawaj z ryżem i pomidorkami.