W zeszłym roku sezon na jagody trwał długo i jagód było sporo. Niestety w tym roku,podobnie jak to było z truskawkami jagód jest niewiele. Jeśli chcecie kupić jagody na targu możecie zapłacić nawet 20 zł za 1 litr !
Mnie na szczęście udało się i trochę ich nazbierałam. Mam nadzieje,że jeszcze uda mi się coś z nich przygotować.
Składniki:
- 1 l jagód
- 1/3 opakowania żel fix
- 200 ml wody
- 300 g cukru
Jagody przebierz i odważ 200 g i przesyp je do garnka. Dolej wodę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 3 minuty.
Pozostałe jagody wsyp do miski i wymieszaj z cukrem i konfitur fix. Jagody przełóż do garnka z gorącymi jagodami,doprowadź do wrzenia i gotuj przez następną minutę. Zdejmij z ognia i mieszaj aż powstała na wierzchu piana zaniknie.
Przełóż do słoiczków i pasteryzuj.