Składniki:
Zaczyn:
- 2 garście mąki żytniej
- ciepła woda
Dodatkowo:
- 3/4 l ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 40 g drożdży
- 750 g mąki żytniej
- 250 g mąki pszennej
Zrób zaczyn. Mąkę połącz z taką ilością wody aby powstało dość rzadkie ciasto, takie rzadkie ciasto jak na naleśniki. Ja wodę zawszę dodaję na oko,ale ok. 1/2 szklanki. Tak przygotowany zaczyn przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
Po tym czasie do zaczynu dodaj połowę ciepłej wody i wymieszaj (drewnianą łyżką).
W dużej misce połącz ze sobą połowę mąki żytniej i połowę mąki pszennej. Dodaj pokruszone drożdże i zaczyn. Wymieszaj.
Przykryj ściereczką i odstaw na całą noc.
Następnego dnia do ciasta dodaj pozostałą wodę, sól i obie mąki. Wyrób ciasto tak aby nie przyklejało się do rąk. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.
Następnie ciasto wyjmij na stolnicę oprószoną mąkę i uformuj okrągły chleb. Chleb przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 do 2 godzin. W tym czasie chleb posmaruj ok. 4 razy letnią wodą.
Piekarnik nastaw na 200 C. Nożem natnij wierzch chlebka np. tak jak ja w kratkę. Chleb piecz przez ok. 90 minut.
Gotowy chleb wyjmij z piekarnika ,posmaruj zimną wodą,a następnie włóż go do jeszcze ciepłego piekarnika na ok. 1 minutę.