Uwielbiam zapach świeżego pieczywa.. U nas znika jeszcze ciepłe. Zazwyczaj robię do tego masełko , jak nie ma śmietany to zjadamy tak po prostu. Mało kiedy zostaję na drugi dzień...
Składniki:
- 1/4 szklanki ciepłej wody + 2 łyżki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżki suchych drożdży
- 1 1/2 łyżki miodu
- 3 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżki soli
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 3/4 szklanki maślanki w temp. pokojowej
- 1 jajko
W miseczce wymieszaj drożdże wraz z wodą,cukrem,masłem,maślanką,miodem i solą.
Dodaj 2 szklanki mąki. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj pozostałą mąkę i wyrób ciasto.
Ciasto przełóż do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na ok. 1 godzinę,aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę i jeszcze raz zagnieć. Po czym ciasto przełóż do formy i odstaw na ok.40 minuty. Następnie chleb włóż do piekarnika nagrzanego do 175 C. i piecz przez 20 minut, po tym czasie zwiększ temp. na 180 C. i piecz przez następne 25 minut.