Składniki:
- 500 g mąki tortowej
- 20 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 5 jajek
- 300 g miękkiego masła
- 100 ml ciepłego,tłustego mleka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 g czekolady gorzkiej
Drożdże utrzyj wraz z cukrami. Dodaj mleko i wymieszaj.
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże. Zrób rozczyn i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn już wyrośnie wyrabiaj ciasto. Stopniowo dodawaj 4 jajka i żółtko, oraz masło.
Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta. Połącz. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Gotowe ciasto podziel na ok. 13 dużych i małych części. Formuj kulki.
W foremce umieść większą kulką a na niej mniejszą. Odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Brioszki posmaruj roztrzepanym białkiem i piecz w 190 C. przez ok. 15 minut.
*-Przepis na brioszki pochodzi z książki Cukiernia Lidla