Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Jeśli jednak jesteście zbyt zabiegani, aby wykonać klasyczne pączki polecam Wam zrobić te błyskawiczne cynamonowe pączusie! :) Nie wymagają wyrastania, wałkowania i formowania, wystarczy wymieszać wszystkie składniki ze sobą i można smażyć. Są fantastyczne, ich wykonanie to bułka z masłem, a do tego pyszne, delikatne i wilgotne dzięki użyciu serka homogenizowanego, który jest podstawą tych małych pyszności. A i posypka cynamonowa też robi swoje. :)
Przepis od
Małgosi. :)
Polecam!
Składniki (na około 50 małych pączusi)
: - 250 g naturalnego serka homogenizowanego
- 2 duże jajka
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
- tłuszcz do głębokiego smażenia
Jajka zmiksować z cukrem i serkiem homogenizowanym. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. W szerokim garnku rozgrzać tłuszcz.
Za pomocą dwóch łyżek formować małe pączki (wielkości orzecha włoskiego) i wrzucać bezpośrednio na gorący tłuszcz (łyżki warto co jakiś czas zanurzyć w tłuszczu co ułatwi formowanie). Smażyć z każdej strony na złoty kolor. Usmażone pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki drobnego cukru
- pół łyżeczki cynamonu
Wymieszać cukier z cynamonem i obtaczać usmażone, jeszcze ciepłe pączki w posypce.
Bon Appétit!