Kolejny słodki wegański i bezglutenowy przepis ! Tym razem jest to tarta czekoladowa, która nie wymaga pieczenia. Jest lekko kokosowy spód połączony z kremową masą czekoladową.
SKŁADNIKI na spód:
- 1 i 1/4 szklanki suszonych daktyli (namoczonych wcześniej przez 20 minut w ciepłej wodzie)
- 1 i 1/4 szklanki wiórek kokosowych
- 2 łyżki mielonego złocistego siemienia lnianego
- 2 łyżki sproszkowanego kakao
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1/4 łyżeczki soli
SKŁADNIKI na masę czekoladową:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady (300g)
- puszka mleczka kokosowego (400ml)
- 5 łyżek syropu klonowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE spodu:
- Odsącz daktyle i zmiel je drobno w malakserze.
- Dodaj do daktyli pozostałe składniki.
- Zmiel wszystko i wyłóż powstałą masą blaszkę.
- Wstaw blaszkę z ciastem do lodówki na przynajmniej 30 minut.
PRZYGOTOWANIE masy czekoladowej:
- W kąpieli wodnej podgrzej mleczko kokosowe (ale nie doprowadzaj do wrzenia).
- Następie dodaj do mleczka całą porcję połamanej czekolady.
- Zdejmij z ognia gdy większość czekolady się rozpuści, a następnie wymieszaj, już nie podgrzewając, aż cała czekolada rozpuści się i połączy z mleczkiem.
- Dodaj do masy syrop klonowy, pastę waniliową i sól, wymieszaj.
- Wyjmij z lodówki spód ciasta i wylej zrobioną masę.
- Wstaw z powrotem do lodówki i poczekaj aż masa zgęstnieje (około 3 godziny).
Smacznego ! :)