Wracam. Laptop naprawiony, nic nie jest stracone poza paroma błahymi rzeczami i m.in.... zakładkami. Wszystkie przepisy (też inne ważne strony), które chciałam zrobić niestety zniknęły, także teraz będę ostrożniejsza i zapiszę je w innym miejscu. W każdym razie - cieszę się, że mam już 'zdrowego' laptopa z powrotem i mogę do Was napisać. Jestem nieco zmęczona po podróży, dzisiaj spałam zaledwie 3-4 godz., więc pewnie padnę do łóżka przedwcześnie. Z Niemiec przywiozłam sobie parę zdobyczy - tam w każdym sklepie jest coś wegańskiego (nie mam na myśli owoców czy warzyw, tylko typowe dania/produkty dla wegan). Odwiedziłam moją rodzinę i w sumie przejechaliśmy w te 3 dni jakieś 2400km! Mało snu, dużo jazdy, ale jest dobrze - szczęśliwie dotarliśmy do celów. Dziś już mogę podzielić się z Wami przepisami, które przygotowałam wcześniej - jedno z śniadań oraz dwa obiady - częstujcie się! ...
Na Veganmani w Krakowie zjadałam się "sernikiem" jaglanym z daktylowym karmelem i orzeszkami ziemnymi, ten smak tak bardzo przypominał mi słynnego snikersa i ciągle 'za mną chodził', że nie mogłam się powstrzymać i musiałam odtworzyć go w domu. Przygotowałam więc karmel z daktyli, dodałam chrupiące masło orzechowe i gotowe! Jako, że snikers jest też z czekoladą to podałam ten słodki, lepki krem z gęstym czekoladowym smoothie owsianym. Takie śniadanie to idealna dawka energii każdego dnia - czy to przed szkoła/pracą czy też nauką na uczelni. Zdecydowanie jeszcze nie raz będę odtwarzać te smaki - niebo w gębie! :D
'snikersowe' smoothie owsiane
oat 'snikers' smoothie
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe)
- jeden dojrzały banan
- łyżeczka (kopiasta) kakao
- dowolna ilość gorzkiej czekolady (tu: 2 kostki, 92%)
daktylowy karmel orzechowy:
- 5-6 daktyli (zalać gorącą wodą)
- łyżka masła orzechowego (crunchy)
Składniki na smoothie zmiksować bardzo dokładnie blenderem. Wstawić na noc do lodówki.Daktyle zalać na min. 10 min. gorącą wodą nieco ponad ich powierzchnię. Następnie zmiksować i wymieszać z masłem orzechowym. Również wstawić do lodówki, Rano podawać z gotowym, gęstym smoothie. Smacznego! Teraz swoją chwilę mają obiady... Pierwszy - z smażonym tofu w delikatnej, lekko ostrej panierce. Podane z pieczarkową jaglaną oraz szparagami.ziołowe tofu w panierce podane z kaszą jaglaną z pieczarkami i suszonymi pomidorami oraz pieczonymi szparagami fried herb tofu served with millet with mushrooms and dried tomatoes, baked asparagus
Składniki:
- 1/2 kostki tofu ziołowego BIO
- przyprawy: słodka wędzona papryka, pieprz, suszona pietruszka, kumin, cząber, majeranek, trochę ostrej wędzonej papryki, łyżka mąki z ciecierzycy - wymieszać je z pokrojonym w kostkę tofu i odstawić na min. 30 min. do lodówki
Kaszę jaglaną (ok. 4 łyżki) ugotować i wymieszać z podsmażonymi pieczarkami (z cebulką, czosnkiem i suszonymi pomidorami) - przyprawić pieprzem, dodać świeżą pietruszkę. Tofu usmażyć na suchej lub lekko natłuszczonej patelni. Podać z kaszą.
Szparagi upiec w piekarniku - przyprawione solą morską, pieprzem, natłuszczone olejem - piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 20 min.
Kolejny obiad to steki z kalafiora - miękkie w środku, z zewnątrz delikatnie chrupiące. Podałam je też z pieczonymi szparagami. Całość zaś polałam nieco słodkim, a zarazem ostrym sosem z tahini.
steki z kalafiora z pieczonymi szparagami podane z sosem z tahini
cauliflower "steaks" with baked asparagus served with tahini sauce
Skladniki:
- 2 plastry kalafiora ok. 2-3cm
- pieprz, sól morska
- oliwa lub olej
sos z tahini:
- łyżka tahini
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka syropu klonowego
- pieprz, sól morska
- szczypta płatków chilli
Kalafiora obmyć. Ze środka odkroić dwa grube plastry. Wysmarować je oliwą lub olejem i podsmażyć chwilę na rozgrzanej patelni, ok. 3 min. Następnie przyprawić solą i pierzem i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 25-30min. W połowie przewrócić na drugą stronę, by przypiekły się z obu stron. W tym czasie przygotować sos - wymieszać ze sobą wszystkie składniki (gdy jest zbyt gęsty dodać tahini lub wody/mleka sojowego). Podawać z dowolnymi dodatkami np. kaszę/pieczywem. Smacznego!
Teraz idę odpoczywać. Podróże potrafią być męczące (czeka mnie kolejna...), aczkolwiek takie zmęczenie jak dla mnie jest bardzo pozytywnym uczuciem.
Miłego popołudnia!