Słodki niedzielny poranek - ciepły czekoladowy pudding z tapioki z kokosową nutą. Gotowana z dodatkiem mleczka kokosowego i wiórek smakuje najlepiej! Oczywiście, jak z czekoladą to tylko gorzka, ulubiona 99% :) Podałam go z musem z słodkiego dojrzałego banana oraz naturalnego masła orzechowego z kawałkami orzechów. Obłędne połączenie smaków, niczym deser :) Dawno nie jadłam tapioki, chyba ostatnim razem zeszłego roku w wakacje. Zdecydowanie częściej muszę ją przyrządzać. Uwielbiam tą przyjemną, gęstą konsystencję mięciutkich kuleczek.
czekoladowo-kokosowy pudding z tapioki podany z musem bananowo-orzechowym
chocolate-coconut tapioca pudding served with banana-peanut butter mousse
Składniki:
- 50g tapioki (3-4 łyżki)
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe)
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego
- łyżka wiórek kokosowych
- łyżka syropu klonowego
- 2-3 kostki gorzkiej czekolady (tu: 99%)
- mielona wanilia
Tapiokę zalać na noc mlekiem, wodą oraz mleczkiem. Rano dodać wanilię, syrop oraz wiórki i gotować do gęstości, aż kuleczki staną się przeźroczyste. Pod koniec wmieszać rozdrobnioną gorzką czekoladę i jeszcze chwilę podgotować aż się rozpuści. Przełożyć do miseczki i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Wracając do wczoraj...porządnie wypoczęłam! Tego mi było trzeba :) Człowiek ma wtedy dużo czasu na rozmyślanie, a żeby trochę zagłuszyć te myśli zabrałam się za to co uwielbiam robić, szczególnie w soboty - usmażyłam naleśniki. Z mąki z ciecierzycy nadziane hummusem idealnym, pieczonym batatem oraz marchwią. Smakowały nieziemsko! naleśniki z mąki z ciecierzycy podane z hummusem, pieczonym batatem oraz marchwią, pietruszką i słodką wędzoną papryką chickpea flour crepes stuffed with hummus, baked sweet potato and carrot, parsley and smoked sweet pepper
naleśniki:
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- ok. 3/4 szklanki wody
Wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie smażyć naleśniki na lekko natłuszczonej patelni. Można dodać do nich zioła i przyprawy np. suszoną pietruszkę.
pieczony batat i marchew: batata oraz marchew obrać i pokroić w plastry; wymieszać z słodką wędzoną papryką, suszoną pietruszką, kminkiem, pieprzem, cynamonem oraz oliwą (z wytłoczyn lub olejem) i piec w 200 stopniach ok. 20 min. w zależności od wielkości kawałków.
Naleśniki nadziewać hummusem, na to nałożyć pieczone warzywa, posypać słodką wędzoną papryką i świeżą pietruszką. Smacznego!
Udanej niedzieli! :)