Nigdy nie przywiązywałam dużej wagi do wagi do tego jakich używam sztućców, czy też innych akcesoriów kuchennych typu: obieraczka do warzyw, tarka czy blender. Stosowałam się do zasady "ważne, że działa". Kiedy jednak zaczęłam spędzać więcej czasu w kuchni (z racji bloga i świeżo odkrytej pasji do gotowania) zaczęłam także odczuwać różnicę między sprzętem tańszym, a droższym. Np. jeśli chodzi o patelnie, to najlepsze i
najtrwalsze okazały się te żeliwne (ja swoją kupiłam na allegro za ok 35 zł, można ich także używać w piekarniku, są jednak trudniejsze w utrzymaniu), a najgorsze to te z powłoką aluminiową czy teflonową - może i nic nie przywiera, ale do naszego jedzenia dostaje się sporo toksyn. Natomiast jeśli chodzi o garnki czy sztućce najlepszą opcją (nietoksyczną i trwałą) jest stal nierdzewna (stainless steel). Dobrym wyborem są także
akcesoria drewniane (duże łyżki, łopatki do omletów), a najgorszym - plastik, silikon i aluminium.
Do pieczenia najlepsze są naczynia żaroodporne, także papier do pieczenia (folia aluminiowa również jest toksyczna). Foremek silikonowych najlepiej używać tylko na zimno, np. do ciast bez pieczenia czy lodów, ponieważ pod wpływem temperatury stają się również toksyczne.
Kilka dni temu otrzymałam w prezencie zestaw
2 noży marki Victorinox ze sklepu internetowego:
[ostry-sklep.pl]W swojej ofercie mają wiele akcesoriów kuchennych w tym właśnie szeroki wybór noży.
Jak się sprawdziły?Noże przyszły solidnie zapakowane, mniej więcej po 2 dniach od wysyłki.
Wstyd się przyznać, ale do tej pory używałam głównie ceramicznych noży z marketów. Sprawdzały się dobrze, bo przecież kroiły. Myślałam, że inwestowanie w noże to strata pieniędzy, jednak bardzo się myliłam.
Noże Victorinox kroją bardzo dokładnie, są świetnie naostrzone- poradziły sobie nawet z twardym i starym batatem! ;D Mają do tego bardzo
lekki i poręczny uchwyt. Można je myć w zmywarkach.
Obu noży używam zarówno do krojenia warzyw jak i mięsa - co wykonuje dosyć często (będąc na diecie paleo i pochłaniając spore ilości wszelkich rodzajów warzyw i owoców, które trzeba obrać i pokroić). Noże sprawdzają się świetnie zarówno jeśli chodzi o twarde warzywa jak i surowe mięso. Przyznam nawet, że trochę
skrócił mi się czas przygotowania posiłków no i nie muszę już denerwować się na latającymi po całym blacie kawałkami twardej nóżki brokuła. Nic dziwnego, że
noże tej marki trafiły do najpopularniejszych wraz z najwyższą średnią ocen.Noże Victorinox mają śmieszną cenę w porównaniu do jakości - 16,90 za nóż wielofunkcyjny, 18,90 za ten do obierania (w ofercie mają również takie po 12,90). Noże można zakupić zarówno poprzez
[sklep internetowy] jak i serwis
[allegro].
Podsumowując:
-garnki i sztućce (a także wszelkie akcesoria zawierające ostrza np. blender, mikser, obieraczki, tarka) wybierajmy ze
stali nierdzewnej -jeśli chodzi o patelni to najlepszym wyborem jest żeliwo, na drugim miejscu wybrałabym patelnię ceramiczną
-jeśli chodzi o duże łyżki, łyżki do miodu, masła, łopatki np. do przewracania placków warto zaopatrzyć się w drewniane
-unikajmy pieczenia w folii aluminiowej (zamiast tego używajmy papieru do pieczenia) i foremkach silikonowych (stają się toksyczne)
-unikajmy aluminiowych garnków i sztućców
-jedzenie najlepiej przechowujmy w szklanych pojemnikach lub BPA-free -
plastik zawiera szkodliwy bisphenol A (BPA) zagrażający naszemu zdrowiu