Kolejny, obok
[wielkanocnego mazurka] przepis na świąteczne ciasto. Babka może nie jest tak krucha jak tradycyjna, nie zawiera za to cukru, glutenu i nabiału, a przepis jest banalnie prosty ;)
Składniki:Ciasto 300 gram mąki kokosowej
2 łyżeczki sody
4 łyżki masła/oleju kokosowego
2 łyżki cukru kokosowego/erytrolu/ksylitolu
8 jajek
Polewa:
krem kokosowy
woda
sok z cytryny/witamina C (kwas l-askorbinowy)
skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
Do miseczki wsypujemy mąkę kokosową, sodę, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło lub olej i wbijamy jajka. Całość miksujemy. Formę na babkę wykładamy papierem do pieczenia (można go wcześniej spryskać wodą, aby łatwo przylegał do formy) i wykładamy ciastem. Pieczemy 1h w 180 stopniach.
Polewa: krem kokosowy mieszamy w proporcji 1:1 z wrzątkiem, można również rozpuścić go w kąpieli wodnej. Po przestudzeniu dodajemy sok z połówki cytryny lub łyżeczkę witaminy C. Dekorujemy wedle uznania skórką pomarańczową lub dowolnymi bakaliami.
*Aby zabarwić „lukier” można dodać do kremu kokosowego sok z pomarańczy, kiwi lub buraka.