Bomba smakowa ukryta pod wieczkiem słoika - to chyba idealne określenie tego zimowego musu. Połączenie jabłka i gruszki z dodatkiem cynamonu nie ma sobie równych. Mój "Top 3" wśród przetworów domowych. I mimo, że czas jaki trzeba poświęcić na mieszanie, mieszanie i jeszcze raz mieszanie jest duży, to w 100% przekłada się on na efekt końcowy.
Składniki: (ok. 4 słoiki 0,5l)
- 2 kilogramy jabłek
- 1 kilogram gruszek
- sok z 2 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Owoce obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wrzucamy do dużego garnka z grubym dnem, dodajemy cukier, płaską łyżkę cynamonu i zalewamy wodą, sokiem z cytryny i pomarańczy. Całość gotujemy do momentu rozgotowania się jabłek i gruszek. Należy pamiętać o ciągłym mieszaniu, aby mus nie przywarł do dna. Konsystencja gotowego musu nie może być rzadka, stąd należy gotować do momentu, aż woda odparuje, a owoce zgęstnieją.
Podczas gotowania można spróbować musu i wedle uznania dodać cynamon lub cukier.
Pasteryzacja: Dno dużego garnka wykładamy np. ścierką. Wsadzamy gotowe i porządnie zakręcone słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą. [Podczas zakręcania słoików należy zwrócić uwagę, aby ranty i wieczka były czyste, suche i dobrze dopasowane.] Zalewamy przetwory wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy na małym ogniu mniej więcej 10 minut, od momentu zagotowania.