Sok z pomarańczy zazwyczaj pijam rano do śniadania, a sok z cytryny to nieodłączny element mojej ulubionej herbaty z miodem. Postanowiłam połączyć sok z cytryny i sok z pomarańczy w jedno danie jakim jest mega orzeźwiający, jednocześnie kwaskowy i słodki deser w postaci mini tart cytrusowych. Kiedyś piekłam tarty cytrynowe, ale połączenie dwóch cytrusów to zdecydowanie ciekawsza opcja i od tej pory przepis na to cudo zagości pewnie na stałe w mojej kuchni.
Składniki: (na dwie mini tarty - ok. 14 cm średnicy)
ciasto
- 150 g mąki
- 45 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
nadzienie
- 300 ml soku z pomarańczy
- 80 ml soku z cytryny
- 150 ml śmietany 30%
- 5 żółtek
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- skórka otarta z jednej cytryny
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieć, uformuj kulę, zawiń w folię i umieść w lodówce na 30 minut. Pamiętaj, aby zagniatać ciasto szybko i krótko tylko do momentu połączenia się składników. Można również pomóc sobie mikserem.
Sok z pomarańczy wlej do garnuszka i gotuj go, aż uzyskasz ok. 80 ml płynu po odparowaniu wody. Dzięki temu smak pomarańczy będzie bardziej skondensowany i wyczuwalny.
Wszystkie składniki na nadzienie, łącznie z ostudzonym i zredukowanym sokiem z pomarańczy zmiksuj razem do uzyskania jednolitej, rzadkiej masy.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj i przełóż do wysmarowanych masłem i oprószonych mąką form. Jeżeli nie masz dwóch mniejszych, możesz spokojnie użyć jednej formy na tartę o średnicy 24 cm.
Wyrównaj boki, a następnie pokryj ciasto papierem do pieczenia i obciąż je fasolą lub ryżem. Dzięki temu podczas pieczenie boki tarty pozostaną na swoim miejscu.
Tak przygotowane spody pod tartę wstaw do piekarnika na 10 minut.
Po 10 minutach wyjmij papier i podpiekaj jeszcze spód przez 5 minut do zarumienienia się.
Zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Na podpieczone tarty wylej gotową masę cytrusową, wstaw ostrożnie do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż masa się zetnie. Jeżeli nie chcesz by góra mocno się przypiekła, możesz pokryć ją folią aluminiową.
Po upieczeniu tarty muszą się ostudzić, a następnie najlepiej jest umieścić je w lodówce i schładzać kilka godzin (z doświadczenia wiem, że zanim tarta ostygnie nie ma już co schładzać, ale również z doświadczenia wiem, że schłodzona ma lepsze, bardziej zwarte nadzienie i lepiej się kroi ;)).
Mocno cytrusową tartę można podać np. oprószoną cukrem pudrem.