Pogoda średnio pozwala mi odczuć, że są wakacje. Rekrutacja na studia i praca też nie polepszają sytuacji. Także gdzieś pomiędzy lataniem z dokumentami na uczelnie, stresem i pracą pichcę ulubioną tartę na lato. Kruche ciasto i krem z serka i białej czekolady-prosto a obłędnie.
Składniki:
130 g masła
szczypta soli
łyżeczka cukru pudru
175 g mąki
żółtko
35 ml mleka
350 g serka naturalnego (jak na serniki)
100 g białej czekolady
borówki
Wykonanie:
masło utrzeć mikserem, dodać resztę składników, zmiksować,
schłodzić aż ciasto będzie miało zwięzłą konsystencję,
po tym czasie rozwałkować na kształt formy do tarty,
piec 10-15 minut pod obciążnikiem, potem zdjąć papier z obciążnikiem i piec kolejne 10-15 minut, aby spód był lekko rumiany
białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 2 łyżki serka, masę zmiksować dokładnie z resztą sera
krem wyłożyć na ostudzony spód i posypać borówkami lub malinami
tartę schłodzić w lodówce