Przepis na idealne, bajecznie proste wrapy, a do tego warzywno-tuńczykowe wnętrze z guacamole. Trzeba naprawdę być wybrednym, aby pogardzić takim jedzonkiem. Domowy fast-food -wersja zdrowa.
Wrapy:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki gorącej wody
2 łyżki siemienia lnianego
sól
1/2 łyżeczki cukru
mąkę wymieszać z siemieniem, cukrem, porządną szczyptą soli
dodać gorącą wodę, zagnieść ciasto, zostawić do ochłonięcia
podzielić na 3-4 części i podsypując mąką rozwałkować okrągłe cienkie placki, można też je 'wyciąć' przykładając talerz
upiec wrapy na suchej gorącej patelni
Nadzienie:
puszka tuńczyka
1/2 ugotowanego brokułu
2-3 łyżki czerwonej fasoli
3 kiszone ogórki
1/2 pomidora
1/4 czerwonej cebuli
trochę żółtego sera
gucamole: awokado, 1-2 ząbków czosnku, sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny
brokuł pokroić, dodać tuńczyk, fasolkę, pokrojone w kostkę ogórki, pomidora, pokrojoną w małe piórka cebulę, starty ser żółty, doprawić do smaku
tortile smarować sosem guacamole, wykładać farsz, zawijać i podpiec na patelni