Komu urodziny wypadają w sezonie truskawkowym temu trzeba zazdrościć, bo dzięki temu może mieć pełen prawdziwych polskich truskawek tort. A kto nie ma urodzin w tym czasie, musi się zgodzić, że nie trzeba urodzin, żeby uraczyć się pysznym truskawkowym tortem.
W tych proporcjach otrzymamy mały, ale zgrabny torcik o średnicy 22 cm.
Składniki:
4 jajka
100 g cukru
cukier waniliowy
90 g mąki pszennej
35 g mąki ziemniaczanej
400 g truskawek
cukier do smaku
1 czubata łyżeczka żelatyny
660 ml śmietanki 30%
2 śmietanfixy
2 łyżki cukru pudru
truskawki na wierzch, do dekoracji
Wykonanie:
białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli
dodać stopniowo cukier, cukier waniliowy, nadal ubijać, do otrzymania lśniącej piany
miksując wlewać powoli żółtka
dodać przesiane i wymieszane mąki w dwóch partiach, wymieszać delikatnie szpatułką
piec. ok 25- 30 minut w 170 stopniach
wyjąć z piekarnika opuścić biszkopt z wysokości 40-50 cm na blat, odstawić do wystudzenia
truskawki zblednować, dodać cukier w razie potrzeby
żelatynę zalać łyżką wody, rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z kilkoma łyżeczkami musu truskawkowego, po czym wymieszać energicznie z całością
schłodzić do tego stopnia, aby mus lekko stężał
biszkopt przekroić na trzy części
śmietankę ubić na sztywno, dodając w czasie ubijania śmeitnfixy i cukier puder
na spodni biszkopt wyłożyć 1/2 musu truskawkowego
przykryć ok. 1/3 śmietany
powtórzyć przełożenie w przypadku drugiego blatu
wyłożyć ostatni biszkopt przykryć śmietaną, część pozostawioną do obłożenia boków wymieszać z odrobiną musu truskawkowego, dla przybrania różowej barwy
na wierzchu ułożyć truskawki
schłodzić (najlepiej kilkanaście godzin)