Bardzo kruche ciasto w połączeniu z warzywami...No czemu nie? Jako przystawka sprawdzają się idealnie, a z nadzieniem tak naprawdę można próbować na niezliczenie wiele sposobów. Ja proponuję ze szpinakiem albo z brokułami i beszamelem.
Składniki:
ciasto kruche:
320 g mąki (u mnie póki na pół pełnoziarnista i 480)
150 g masła
1 łyżka śmietany
jajko
szczypta, dwie soli i cukru
nadzienie:
450 g szpinaku mrożonego
ok. 6 suszonych, odsączonych z zalewy pomidorów
1/2 kulki mozzarelli
2 łyżki twarożku
ząbek czosnku lub czosnek granulowany
sól
1/2 brokuła
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1/2 szklanki mleka
Sól i pieprz
Wykonanie:
zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce przez min. 20 minut
szpinak rozmrozić na parze, lub na sitku, tak aby pozbawić go nadmiaru wody, do rozmrozobego dodać pokrojone pomidory, małe kawałeczki mozzarelli i twarożek, czosnek, doprawić do smaku
brokuł uguotować, podzielić na małe różyczki, tak aby 1-2 zmieściły się w naszych babeczkach
w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, nadal mieszając dodawać mleko, dodać sól i pieprz, gdy zgęstnieje zestawić "z ognia"
zimne ciasto rozwałkować, placek powinien być dosyć cienki, wyciąć przy pomocy miseczki/szlanki (dobranej do wielkości naszych foremek) kółka, wyłożyć w (natłuszczonej) formie, zapiec w 180 stopniach-ok 10/15 min/ aż się zarumienią
zaproszone wyjąć z piekarnika, wypełnić szpinakowym farszem lub włożyć różyczekę brokuła i zalać beszamelem
pięć jeszcze ok.15 min aż beszamel się zezłoci