Niektórym kojarzy się ze słynnym batonikiem "Twix". Niedziwne, skąd tak dobrze, jak nie z batonika możemy znać to obłędne połączenie kruchego ciasta i karmelu. Warto go zrobić nie tylko od święta, chociażby zamiast kupować gotowca w papierku. W dodatku bardzo szybko się go robi ;).
Składniki:
spód:
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
150 g masła (mlecznego)
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
wierzch:
400 g masy kajmakowej
orzechy lub inne bakalie
2 łyżki alkoholu
Wykonanie:
zagnieść ciasto ze składników na spód, schłodzić koło 1 godziny
rozwałkować, można upiec w blasze 20x30 cm lub uformować pisankę o podobnych wymiarach a boki zrobić z cienkich wałeczków ciasta
piec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni, wystarczy tylko, aby lekko się zarumienił
wystudzić
kajmak w rondelku rozgrzać z alkoholem (płynny lepiej wykładać na ciasto)
wyłożyć na kruchy spód, udekorować orzechami/bakaliami według uznania
najlepiej przetrzymywać w lodówce