Pyszny krem budyniowy, nadzwyczaj lekki, sezonowe owoce i żeby nie było banalnie zamiast kruchego spodu ciasto parzone. Takie połączenia dodają przepisowi potencjału kilkakrotnie, że widząc go od razu mamy ochotę zrobić takie ciasto.
A ten krem budyniowy to mój numer 1.
Składniki:
ciasto:
60 g masła
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
krem:
6 żółtek
6 szklanek mleka (pełnych)
100g cukru
wanilia/cukier waniliowy
40 mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
300 g jagód
Wykonanie:
wodę przelać do garnka, dodać masło, zagrzać do rozpuszczenia
dodać mąkę, dokładnie wymieszać, przestudzić
przestudzone zmiksować z jajkami i szczyptą soli
formę wysmarować masłem, wyłożyć do niej ciasto, pogrubiając lekko boki
piec 25 minut w 190 stopniach
*
mleko zagotować z ziarenkami wanilii
żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną i kremową masę, dodać mąki i dokładnie połączyć
do masy dodać 1/2 szklanki gorącego mleka, potem wymieszać z całością i zagotować, cały czas mieszając, na wolnym ogniu, aż budyń zgęstnieje
krem wystudzić
na wystudzony spód przełożyć krem, również wystudzony, z wierzchu posypać jagodami, schłodzić w lodówce