Krótko i zwięźle. Bo uzbierało mi się tyle przepisów a ja nawet nie mam czasu zrzucić zdjęć i napisać notkę z przepisem. Na szczęście ten przepis nie potrzebuje obszernego opisu-broni się sam w sobie. To nie jest zwykły tort bezowy, to jest idealny tort bezowy. Mimo dużej ilości cukru nie jesteśmy zemdleni i torcik raczej długo się nie ostanie ;).
Składniki:
6 białek
szczypta soli
250 g cukru
łyżeczka soku z cytryny 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
400-500 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny
mus/ dżem czarna porzeczka 100%
Wykonanie:
beza:
cukier wymieszać z kawą
białka w temperaturze pokojowej ubijać ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier i kawę, aż masa będzie sztywna, taka nie do ruszenia, po obróceniu miski nawet "do góry nogami", na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, wymieszać na najmniejszych obrotach
odrysować na trzech blachach, wyłożonych papierem do pieczenia, okrąg ok, 20 cm średnicy
wyłożyć na każdy okrąg po równo masy bezowej
piec w 120 stopniach ok 70-80 minut
wystudzić w piekarniku, najlepiej całą noc
krem:
żelatynę zalać minimalną ilością wody, rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić lekko, nie pozwolić, aby zaczęła się 'żelować'
śmietankę ubić z dodatkiem cukru, na sztywno, pod koniec ubijania dodać powoli żelatynę i zmiksować bardzo wolno, schłodzić przez kilkanaście minut
porzeczkowy mus domowy lub kupiony mus na bazie samych owoców (bez cukru!-tak, jest super kwaśny) wyłożyć na jeden blat bezowy, wyłożyć na niego 1/2 masy śmietankowej, położyć kolejny blat, posmarować musem porzeczkowym i znowu śmietanką, przykryć trzecim blatem lekko dociskając, jeżeli chcemy udekorować wierzch śmietanką należy mniej zużyć na przełożenie tortu, tym samym zostawiając trochę do dekoracji na sam wierzch
Bardzo prosty przepis na tort czekoladowy z musem czekoladowym dla pocztkujcych. Tort na biszkopcie kakaowym, przeplatanym musem z du
Post Tort czekoladowy z musem czekoladowym pojawił się poraz pierwszy w I Love Bake.
Wilgotny czekoladowy tort przełożony kremem śmietankowym i powidłami idealnie sprawdzi się na nadchodzący Dzień Babci i Dziadka. Tort jest prosty i szybki do przygotowania, a do tego naprawdę pyszny. Idealnie wyważony, nie za słodki. Ponieważ n...
Słynny Kinder Cake, który niedawno zawładnął całym internetem znalazł w końcu okazję by zagościć w mojej kuchni : ) Intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto w towarzystwie mleczno kakaowego kremu, a całość przyozdobiona uwielbianymi przez wielu...
Cytrynowe smaki nadal pozostają mi bliskie, ostatnio dołączyłam nawet do miłośników lemon curd : ) W połączeniu z sernikową tartą smakuje przepysznie i zdecydowanie nietuzinkowo. Pomimo, że przygotowanie rozkłada się w czasie, całość jest prost...
Kolejny tort z serii Ninjago. Tym razem tradycyjny okrągły tort wyłożony buziami Ninjago w różnych kolorach. W środku tortu jasny biszkopt przełożony kremem śmietankowym i truskawkowym musem. Bo w lutym już tęskni się do truskawek :).
No i jeszcze jeden tort, tym razem coś na różowo. Tort dla wielbicielki Myszki Minnie:) z buźką Myszki i z piękną kokardą :). W środku tort orzechowy z musem z mlecznej czekolady, jako dodatek gruszki. Pyszne połączenie :). Wszystkiego najlepszego dla ...
Tym razem tort z opłatkiem z bohaterami bajki Kraina Lodu. Tort dla 7-letniej Amelki. W środku Amelka zamówiła tort truskawkowy, biały biszkopt przełożony musem truskawkowym i kremem śmietankowym :) Długo zastanawiała się jaki chc...
Kolejny koronkowy tort w środku czekoladowy z musem czekoladowym z nasączem kawowo-porzeczkowym i frużelina porzeczkową. Dekoracja: lukier plastyczny, cukrowa koronka i cukrowy kwiat. Czytaj więcej »