Czasami warto sobie pozwolić na trochę przyjemności i dodatkową porcję kalorii – dlatego domowa pizza to idealny pomysł na sobotni wieczór. Oczywiście największym wyzwaniem jest tu przygotowanie i upieczenie ciasta, ale uwierz mi, że jest to wykonalne nawet w domowych warunkach.
Pamiętaj, żeby dokładnie wyrobić ciasto do pizzy przed odstawieniem go do wyrośnięcia i skorzystaj z jak najdrobniejszej mąki. Bardzo ważne jest również odpowiednie rozgrzanie piekarnika i wstawienie pizzy na już rozgrzaną blachę. Ja do tego celu wykorzystuje dużą drewnianą deskę, posypaną mąką, na której formuje okrągły placek. Domowa pizza przy dobrze rozgrzanym piekarniku powinna się piec nie dłużej niż 10 minut.
Warto również przygotować prawdziwy sos pomidorowy, chociaż powiem Wam szczerze, że mi najbardziej odpowiada ta szybka wersja. Wypróbujcie oba i dajcie znać, który Wam bardziej odpowiada.
Domowa pizzaSkładniki
Ilość porcji: 2
Składniki pizzy:
- Ser mozzarella
- Szynka
- Pieczarki
- Papryka różne kolory
- Salami
- Czerwona cebula
Ciasto do pizzy:
- Drożdże – 30 g
- Mąka typ 450 – 400 g
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
Szybki sos pomidorowy:
- Koncentrat pomidorowy – 100 g
- Bazylia
- Sól i pieprz
Sos pomidorowy:
- Puszka krojonych pomidorów – 1 szt.
- Czerwona cebula – 1 szt.
- Czosnek – 3 ząbki
- 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 kostka bulionu warzywnego
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Rozpuszczamy drożdże i cukier w szklance ciepłej wody i odstawiamy na 5-10 minut.
- W misce mieszamy mąkę z solą i stopniowo dodajemy rozpuszczone drożdże, rozrabiając ciasto widelcem. Dodajemy oliwę z oliwek i łączymy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy ciasto na blat i ugniatamy, aż stanie się elastyczne i gładkie. Ponownie wkładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 30-60 minut.
- Wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą, bazylią, solą i pieprzem, aby przygotować szybki sos pomidorowy.
- Przygotowanie sosu pomidorowego zaczynamy od zeszklenia w garnku na oliwie z oliwek drobno posiekanej czerwonej cebuli. Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
- Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni.
- Gotowe ciasto wykładamy na blat posypany mąką i formujemy palcami okrągły placek.
- Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, posypujemy serem mozzarella i dodajemy składniki. Tak przygotowaną pizze wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut.
- Pizze posypujemy oregano i smacznego!
Domowa pizzaSprawdź również przepis na pizze z makaronem – pizza makaronowa.
Artykuł Domowa pizza – przepis na najlepszą pizze pochodzi z serwisu ale Pysznie.