Ostatnio wzięło mnie na pieczenie muffinek, bo to szybkie i proste wypieki. Ale skoro idą święta to postanowiłam upiec coś świątecznego. I tak wymyśliłam muffinki piernikowe z nutą pomarańczy.Idealnie pasują na świąteczny stół jako ozdoba, ale też pysznie smakują. Mogą być alternatywną dla tradycyjnego piernika.
Składniki: ( na 12 sztuk)
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 op. przyprawy do piernika
- skórka z całej pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
- 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (na polewę)
- kandyzowana skóra z pomarańczy
Wykonanie:
Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę na tarce. W jednej misce zmieszać składniki suche: przesianą przez sito mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. W drugiej misce zmiksować jajka, maślankę, wystudzone, roztopione masło, sok z połówki pomarańczy i miód. Następnie łączymy składniki suche z mokrymi, dodajemy skórkę z pomarańczy i wszystko mieszamy za pomocą łyżki drewnianej. Gotową masą napełniamy papilotki do 3/4 ich objętości. Pieczemy 20-25 min. w temp. 180 stopni. Studzimy.
Wykonujemy polewę: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy ją na wystudzonych muffinkach. Wierzch posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.