Mamy jesień, sezon na dynię :) Oto moja propozycja ciasta z dodatkiem startej dyni.Ten przepis to dobry wybór dla osób dbających o linię, gdyż dodatek startej dyni sprawia, że do tego ciasta potrzeba mniej cukru niż do innych wypieków.
Składniki :
- 2 szklanki startej na tarce dyni
- 3 szklanki mąki
- 4 jajka
- pół szklanki oleju
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- garść suszonych pestek dyni
Wykonanie:
W misce ubijamy jajka z cukrem pudrem i cukrem brązowym na pienista masę, dodajemy olej, a na koniec startą dynię i wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy składniki sypkie: mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, kardamon. Mokre składniki mieszamy łyżką ( najlepiej drewnianą) z składnikami suchymi. Następnie ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pestkami dyni. Pieczemy 40-45 min. w temp. 180 stopni.
Po ostygnięciu ciasto można lekko oprószyć cukrem pudrem.