Muffinki tym razem wytrawne... z pomidorami suszonymi, oliwkami, zieloną pietruszką oraz serem feta. Przekąska idealna na karnawałowe imprezy lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu...
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 kostki masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5-6 pomidorów suszonych
- 10-12 sztuk oliwek
- pół op. sera feta
- natka pietruszki
- pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Ser feta i pomidory suszone kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w ćwiartki, a natkę pietruszki drobno siekamy. W misce mieszamy składniki suche: przesianą przez sito mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Miksujemy razem składniki mokre: jajka, dodajemy maślankę, a na końcu wystudzone, rozpuszczone masło. Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi i wszystko mieszamy łyżką drewnianą. Do gotowej masy wsypujemy pokrojone składniki, dodajemy pieprz i zioła prowansalskie i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do papilotek, zajmując 3/4 jej objętości. Pieczemy 20-25 min. w temp.180 stopni.
Można podawać na ciepło lub na zimno.