Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
163
Kategorie
715
Soczewica z chorizo w sosie pomidorowym
Jednym z najpopularniejszych wpisów na blogu jest przepis na fasolkę po bretońsku. Wcale się nie dziwię, bo to wypieszczona receptura. Jestem fanką tego dania i to była jedna z pierwszych rzeczy, które zauważyłam, że łączą mnie z moim Małżem. Zanim zos...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Cebula
,
Czosnek
,
Jednogarnkowe
,
Majeranek
,
Passata
,
Passata pomidorowa
,
Ostra wędzona papryka
,
Wędzona papryka
,
Chorizo
,
Soczewica
,
Zielona soczewica
Ekspresłówka #16 Żółtko
Człowiek Wyżerka (4 l.) jadł na obiad jajko sadzone i co chwila moczył w żółtku kawałki ziemniaka albo brokułów. Gdy zostało mu już tylko białko, zażądał: Mamo, zrób mi jeszcze jedno płynne żółtko! Dziecko, nie da się zrobić samego żółt...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Ekspresłówka
Sernikobrownie
Zbyt rzadko piekę serniki. Darzę je szczególną atencją, zawsze w gościach rzucam się na nie w pierwszej kolejności, a robię je od wielkiego dzwonu. Do takich szczególnych okazji można zaliczyć wydanie kolejnego numeru magazynu Kocioł, któ...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Masło
,
Mąka pszenna
,
Cukier trzcinowy
,
Na słodko
,
Czekolada
,
Gorzka czekolada
,
Kakao
,
Ekstrakt waniliowy
,
Jogurt grecki
,
Kwaśna śmietana
,
śmietana
,
Twaróg
,
Cukier puder
,
Brownie
,
Jajka
,
Sernik
,
Sernikobrownie
Zapiekane łazanki z serem (na sposób „mac & cheese”)
Jeśli masz w domu makaron, mleko i ser, to nie zginiesz z głodu. Mac cheese to amerykański klasyk. A Amerykanie, jak powszechnie wiadomo, lubują się w jedzeniu, które ma być łatwe i szybkie w przygotowaniu, kaloryczne, możliwe do od...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Masło
,
Wege
,
Mleko
,
Bułka tarta
,
Makarony
,
Mascarpone
,
Gałka muszkatołowa
,
Makaron
,
Zapiekanki, duszonki i pasztety
,
Dziugas
,
Grana padano
,
łazanki
,
Szybki obiad
,
Bursztyn
Zupa krem z pieczonych i kiszonych buraków
Co można zrobić z kiszonych buraków, które zostają po zlaniu zakwasu do butelek? Próbowałam dodawać je do surówek, ale tylko świadomość tego, że są zdrowe, pozwalała mi zjeść moją porcję. Pozostałym członkom mojej rodzinki nawet ta wiedza nie pomogła. ...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Wege
,
Cukier trzcinowy
,
Chili
,
Nieco inaczej
,
Ziemniaki
,
Bulion
,
Natka pietruszki
,
Jabłko
,
Kwaśna śmietana
,
śmietana
,
Burak
,
Zakwas buraczany
Túrógombóc, czyli węgierskie knedle serowe
Węgierska kuchnia jest bliska nam, Polakom lubujemy się w gulaszach i zupach gulaszowych, cebula, czosnek i papryka często lądują w naszych garnkach. Kochamy leczo. Nie wiem, czy wiecie, ale do tej listy można też dopisać knedle. Przestudiował...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Jaja
,
Cukier
,
Bułka tarta
,
Kwaśna śmietana
,
Kasza manna
,
Twaróg
,
Cukier waniliowy
,
Knedle i kluski
Kruche ciasteczka z orzechami i żurawiną (Cranberry Noels)
Trochę to dziwne, że piekę chleby, które są dość czasochłonne i wymagają wcześniejszego rozplanowania działań, a w kwestii słodkich wypieków uciekam od wszelkich komplikacji. Zmontowanie ciasta przekładanego kilkoma kremami, to nie moja bajka. Podobnie...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Masło
,
Mąka pszenna
,
Cukier
,
Mleko
,
Na słodko
,
Boże Narodzenie
,
Ekstrakt waniliowy
,
Mąka
,
Suszona żurawina
,
żurawina
,
Orzechy włoskie
,
Orzechy
,
Orzechy pekan
Pieczone „pałki” z kurczaka marynowane w jogurcie
Przed nastaniem epoki różnych diet eliminacyjnych, które sprawiły, że Polakom poszerzyły się horyzonty do tego stopnia, że niektórym porobiły się zajady na powiekach, niedzielni zjadacze obiadów dzielili się na trzy główne obozy: kotlet schabowy, bitki...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Chili
,
Jogurt naturalny
,
Sól
,
Potrawy z drobiu
,
Kurczak
,
Curry
,
Jogurt
,
Podudzia
,
Podudzia z kurczaka
„Żydowska penicylina”, czyli rosół z knedlami z macy
Ostatnie wydarzenia podsycają niechęć Polaków do innych nacji. Objawia się ona różnie, przeważnie narastającą niechęcią dla sąsiadów-obcokrajowców i łańcuszkami na fejsbuku przeklejanymi w nieskończoność, a także wulgarnymi, agresywnymi komentarzami po...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Cebula
,
Czosnek
,
Zupy
,
Imbir
,
Marchew
,
Pietruszka
,
Por
,
Natka pietruszki
,
Seler naciowy
,
Kurczak
,
Liść laurowy
,
Seler korzeniowy
,
Dodatki do zup
,
Czarny pieprz
,
Lubczyk
,
Gęsi smalec
,
Gęsie sadło
,
Kura rosołowa
,
Maca jaja
,
Szponder
,
Szponder wołowy
Placuszki z ricotty i syrop cynamonowy
Niedoczas to moje hasło listopadowe. W wyobraźni rozrysowałam sobie cele na ten miesiąc niektóre nawet spisałam i przykleiłam do lodówki (bo na niej najczęściej zawieszam oko), przygotowałam wstępnie materiały do publikac...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Mąka pszenna
,
Olej rzepakowy
,
Cukier
,
Śniadaniowe
,
Cynamon
,
Jogurt naturalny
,
Olej
,
Masło klarowane
,
Soda oczyszczona
,
Jogurt
,
Pancakes
,
Ricotta
Pełnoziarnisty chlebek bananowy z migdałami i rodzynkami
Chlebek bananowy to jedno z najprostszych ciast, nic dziwnego zatem, że na jego temat powstało chyba z milion wariacji. Żeby przygotować hamerykański banana bread wystarczy zmiksować mokre składniki i wymieszać z suchymi pokochają...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Masło
,
Jaja
,
Cukier trzcinowy
,
Cytryna
,
Na słodko
,
Sok z cytryny
,
Soda oczyszczona
,
Migdały
,
Banan
,
Rodzynki
,
Banana bread
,
Chlebek bananowy
,
Mąka pszenna razowa
Śledzie po kaszubsku (i prawo zachowania energii)
Nie spodziewałam się, że po powrocie do pracy będę miała tak mało czasu i siły na blogowe aktywności ciągle próbuję złapać rytm, ale słabo mi to wychodzi. Życie mamuśki na etacie nie jest wcale takie proste. Godziny w pracy ciągną się w nieskoń...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Cebula
,
Olej rzepakowy
,
Cytryna
,
Sok z cytryny
,
Olej
,
Przekąski i przystawki
,
Goździki
,
Boże Narodzenie
,
Majeranek
,
Liść laurowy
,
Gorczyca
,
Ziele angielskie
,
Potrawy z ryb
,
Koncentrat pomidorowy
,
śledź
,
Kolorowy pieprz
,
Matiasy
Makaron z pulpecikami z Dziugasem
Jestem wielką fanką Dziugasa, czyli twardego litewskiego sera, który spokojnie może konkurować z włoskim Parmezanem czy z Grana Padano. Bez problemu można go dostać w większych sklepach, więc popadłam w uzależnienie i kupuję go wciąż i wciąż, nawet nie...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Cebula
,
Jaja
,
Czosnek
,
Cukier trzcinowy
,
śmietana kremówka
,
Wieprzowina
,
Majeranek
,
Makarony
,
Kasza manna
,
Makaron
,
Mięso mielone
,
Passata
,
Wołowina
,
Passata pomidorowa
,
Dziugas
,
Oregano
,
Szybki obiad
Wołowe curry z dynią (i mała prośba)
W poprzednim wpisie pochwaliłam się, że po czterech latach przerwy, którą zrobiłam sobie na urodzenie dwójki Pacholąt, na początku października wróciłam do pracy na etacie.Wróciłam z entuzjazmem i szczerą radością, bo stęskniłam się za codziennym konta...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Cebula
,
Czosnek
,
Chili
,
Imbir
,
Kolendra
,
Olej
,
Goździki
,
Kardamon
,
Kumin
,
Dynia
,
Passata
,
Wołowina
,
Ziarna kolendry
,
Kmin rzymski
,
Limonka
,
Passata pomidorowa
,
Gulasze
,
Potrawy z wołowiny i cielęciny
Ekspresłówka #15 Szczerość. Patologiczna
Kiedy uczęszczałam do liceum ogólnokształcącego, usłyszałam od jednej z nauczycielek komentarz w moim kierunku: Agata, twoja szczerość jest patologiczna. Niszczysz mi system. Możliwe, że mam lekkiego Aspergera, bo do tej mojej cechy trzeb...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Ekspresłówka
Keczup pomidorowo-śliwkowy
Dostałam 35 kg śliwek. Wpadłam w przetworowy szał i przy okazji w wir muszek owocówek namnażających się w mojej kuchni w takim tempie, że mogłabym otworzyć tam laboratorium badawcze i spokojnie obdzielić swoją hodowlą kilku naukowców, zajmujących się d...
Agata gotuje, czyli Kobieta Wszechjedząca
Cebula
,
Olej rzepakowy
,
Miód
,
Chili
,
Kolendra
,
Oliwa z oliwek
,
Goździki
,
Ocet jabłkowy
,
Seler
,
Przetwory
,
Liść laurowy
,
Gorczyca
,
Pomidor
,
śliwki
,
Suszona papryczka chili
,
Ziarna kolendry
,
Ziele angielskie
,
Zielony pieprz
,
Keczup
,
Ketchup
←
Poprzednia
8
9
10
11
Następna
→