Połączenie truskawek i czekolady to świetny pomysł na przepyszny deser. Przepis znalazłam na stronie lidla i nieco go zmodyfikowałam.
Składniki:- 200 g herbatników pełnoziarnistych
- 5 łyżek roztopionego masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:Ciastka kruszymy, przekładamy do blendera, dodajemy 1 łyżkę cukru, roztopione masło - całość miksujemy. Masą wylepiamy dno oraz brzegi formy do tarty i pieczemy w temp. 180°C przez około 15 minut.
Do rondelka wlewamy 300 g śmietany. Dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy i doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną w drobne kawałki czekoladę (200g). Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Jajka ubijamy z solą na puszystą masę. Dodajemy je do masy czekoladowej, mieszamy. Wylewamy całość na podpieczony spód i pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza około 25 minut. Tartę studzimy.
Pozostałą czekoladę oraz śmietankę umieszczamy w misce na parze wodnej i delikatnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Tartę polewamy czekoladą i ozdabiamy truskawkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce przynajmniej przez godzinę.