Składniki:
4 duże białka - najlepiej w temperaturze pokojowej
szczypta soli
240 g cukru - najlepiej drobnego
Przygotowanie:
Białka umieścić w misie miksera i rozpocząć ubijanie. Po lekkim spienieniu się białek dodać szczyptę soli i następnie kontynuować ubijanie na wysokich obrotach do momentu otrzymania gęstej, sztywnej piany.
Do ubitej piany partiami, stopniowo dodawać cukier, po jednej łyżce, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Powstała piana bezowa powinna być lśniąca i sztywna.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę bezową nakładać łyżeczką lub szprycą cukierniczą na papier zostawiając między nimi nieduże odstępy, gdyż urosną.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 - 80 minut w temperaturze 120ºC z termoobiegiem.
Mi osobiście bezy najlepiej smakują z kawką po turecku.
Smacznego!