Składniki:na 3-4 porcje
niepełne opakowanie makaronu lasagne
2 łyżki oliwy
ser pleśniowy
lubczyk
Na farsz:
2 łyżki masła
4 surowe białe kiełbasy
kwaśne jabłko
por
2 szczypty soli
cytryna
Na sos:
3 łyżki masła
0,5 szkl. startego chrzanu
cytryna
1 szkl. startej pietruszki
1 szkl. startego pasternaku
1/2 szkl. startej marchewki
1/2 szkl. białego wytrawnego wina
2 szczypty soli
1 szkl. słodkiej śmietany
garść posiekanego lubczyku (zastąpiłam koperkiem)
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy farsz. Siekamy pora. Kiełbasę pozbawiamy błonek. Kroimy jabłko w kostkę. Na maśle dusimy pora i jabłko. Dodajemy kiełbasę, rozdrabniamy widelcem. Oprószamy całość solą i pieprzem. Skrapiamy cytryną.
2. Przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy maslo, dodajemy starty chrzan, skrapiamy go cytryną, mieszamy. Odparowujemy. Dodajemy startą pietruszkę, pasternak i marchewkę. Jeszcze dodajemy masło. Oprószamy solą i pieprzem. Dusimy. Podlewamy winem. Odparowujemy. Dodajemy śmietanę. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
3. Nagrzewamy piekarnik.
4. Platy lasagne obgotowujemy w osolonej wodzie, nie więcej niż przez 3 minuty.
5. Dno foremki do lasagne smarujemy oliwą.
6. Platy lasagne układamy na dnie foremki jedną warstwą, na to wykładamy 1/3 farszu, na nim zaś 1/3 sosu. Przekładamy drugą warstwą płatów lasagne, farszu i sosu. Powtarzamy czynność. Wierzch posypujemy rozdrobnionym serem pleśniowym* i lubczykiem.
7. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach.