Z rozmowy telefonicznej z synkiem pierwszym: ON Miejsce: Obóz piłkarski. Czas: Chwilę po obiedzie. MATKA w pracy. - Synku, jak Ci tam? - Nie za dobrze... Czuję się oszukany. - W jakim sensie? Dlaczego? - Jedzenie miało być na najwyższym poziomie! (Potwierdzam, sama słyszałam te obietnice) - No tak. A nie jest? - Ani razu jeszcze nie dostałem dokładki! Chleb skończył się w połowie obiadu i podają nam ketchup ze słodzikiem i gumą guar! (No tak, dziecko biedne, zagłodzone, nie ma co jeść i z nudów czyta etykiety - w końcu, jak nie ma matki w pobliżu, ktoś musi to robić). Chciałam mu przypomnieć, że trener prosił, żeby trzymał wagę, bo jest optymalna. (Przynajmniej przed wakacjami jeszcze taka była). - Kiedy w końcu będę mógł zjeść cos niezdrowego? (Tu cię mam!) Rozmowę musiałam zakończyć obietnicą, że wkrótce będzie mógł zjeść McWrapa. Ale ten ketchup ze słodzikiem to chyba mi się dzisiaj przyśni.
Zapraszam Was dzisiaj na pyszne, wilgotne ciacho marmurkowe. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do misy miksera i pozwolić mu działać. W dodatku - chwilkę ledwie. Polecam gorąco!
Wilgotne ciasto marmurkowe mocha
Składniki: Na ciasto: 1 łyżka mocnego espresso (lub 1 lekko czubata łyżka kawy instant rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody), ostudzone 200 g serka philadelphia (lub podobnego) 75 g polenty (cornmeal)* 125 g masła 225 g drobnego cukru 4 jajka 200 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki kakao Na lukier espresso: 100 g cukru pudru 1 łyżka mocnej kawy espresso
*można zastąpić mąką kukurydzianą lub po prostu dodać więcej mąki
Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 2. Niewielką foremkę keksową (19 na 9 cm) lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. 3. Z serka philadelphia odejmujemy 1 łyżkę, którą wykorzystamy później do lukru. 4. Pozostały ser umieszczamy w misce wraz z masłem, polentą, cukrem, jajkami, mąką i sodą. 5. Ucieramy mikserem, aż składniki będą połączone. 6. Połowę masy przekładamy do innej miski. 7. Do pierwszej miski dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy. 8. Do drugiej dodajemy kakao i ostudzoną kawę. 9. Przekładamy obie masy do przygotowanej foremki, nakładając łyżeczką obie masy na przemian, tak aby tworzyły szachownicę. Układamy w ten sposób kolejne warstwy (u mnie wyszły 3). Mieszamy delikatnie patyczkiem do szaszłyków, tworząc esy floresy. 10. Pieczemy ok 55 minut lub do suchego patyczka. 11. Pozostawiamy w foremce do wystudzenia. 12. Przygotowujemy lukier. Przesiany cukier mieszamy z kawą(zaczynamy od 2 łyżeczek, gdyby lukier był za gęsty dodajemy resztę kawy) i serkiem. Mieszamy, aż lukier będzie gładki a następnie rozsmarowujemy go na wierzchu ciasta.
Ciasto marmurkowe pachnące kawą i pomarańczą, polane grubą warstwą karmelu, to prawdziwa rozpusta na świąteczne i zimowe dni. Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, ale zarazem wilgotne. Cząstki pomarańczy fajnie przełamują słodycz polewy, a smak i z...
Cudowne ciasto! gliniaste czekoladowe i delikatne dyniowe połączenie.Może być to ciasto świąteczne :)Przepis pochodzi z KUCHNI nr.11/2017. Ktoś się skusi?Ciasto marmurkowe czekoladowo-dynioweciasto dyniowe:30 g serka typu Almetta, lub innego krem...
Klasyczne Ciasto Marmurkowe to wypiek idealny na każdą okazję. Jest dziecinnie proste w przygotowaniu, a jego smak zawsze będzie budził zainteresowanie wśród amatorów klasycznych, nieskomplikowanych ciast. Ciasto marmurkowe z poniższego przepisu wyc...
Z rozmowy telefonicznej z synkiem pierwszym:ONMiejsce: Obóz piłkarski.Czas: Chwilę po obiedzie. MATKA w pracy.- Synku, jak Ci tam?- Nie za dobrze... Czuję się oszukany.- W jakim sensie? Dlaczego?- Jedzenie miało być na najwyższym poziomie!(Potwierdzam,...
Ciasto dla amatorów KAWY i CZEKOLADY … wilgotne, ciężkie ale cudownie rozpływające się w ustach z wyraźnie wyczuwalną kawową nutą … idealne do filiżanki dobrej kawy! Dodatkowo bardzo proste i szybkie w przygotowaniu! Dla mnie pycha! Składniki...
Pyszne i wilgotne ciasto marmurkowe o smaku kawy. W cieście jest serek kremowy philadelphia i to sprawia, że ciasto jest niezwykle wilgotne. Delikatny smak kawy wyczujemy zarówno w samym cieście jak i lukrze, który choć nie jest konieczny, to jednak ws...