Chłopski keks jabłeczny
Składniki:
200 g niesolonego masła, w temp. pokojowej
225 g cukru
3 jajka
200 g maki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
2 jabłka deserowe
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Formę o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
2. Mikserem ubijamy masło z 200 g cukru i szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodajemy po kolei jajka.
3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Dodajemy do masy, miksujemy. Mieszamy całość z mlekiem. Przekładamy ciasto do formy i wygładzamy powierzchnię.
4. Obieramy jabłka, kroimy je w kostkę, mieszamy z 25 g cukru i cynamonem. Posypujemy jabłkami ciasto.
5. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40-50 min., aż nabierze złotobrązowego koloru (sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto już ssie upiekło).
6. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozostawiamy do wystygnięcia w formie, na kuchennej kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Przepis Majki, której inspiracja pochodzi z książki J. Philippi "Szarlotki" podpatrzyłam u Beaty. Dziewczyny Drogie, dziekuję!
Uwagi:
1. Żeby ułatwić i przyspieszyć pracę, przed utarciem cukru z masłem zawsze mielę najpierw cukier. W ten sposób całość uciera się znacznie szybciej a i efekt kremowości masy – murowany.
2. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jajka wyjmujemy prosto w lodówki najlepiej jest przelać je gorącą wodą i na chwilę w niej pozostawić.
3. Beata użyła gruszek zamiast jabłek. Ja natomiast użyłam 2 jabłek i 1 gruszki. Pomysł Beaty by oprócz cynamonu oprószyć owoce także kardamonem uznałam za trafiony w 10 i tak też zrobiłam. Całość jest bardzo aromatyczna i pełna smaków, które się uzupełniają. Ponieważ dzieciaki, a szczególnie chłopcy, uznali ciasto za wyborne, piekę je ostatnio bardzo często, w wersji z jabłkami i gruszkami.
Smacznego!