Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam sezam i wszystko co z nim związane. Uwielbiam dodawać tahini do jogurtów, a kanapki posypywać ziarnami sezamu. Tak więc pomyślałam: A może zrobić ciasteczka z sezamem w roli głównej? I tak powstały pyszne ciasteczka sezamowe.
Z podanych proporcji wyszło mi 60 ciasteczek.Uwaga są dość kruche. Chciałam wysłać kilka cioci za granicę, ale ciasteczka raczej nie przeżyły by tej podróży ;D
~ Ciasteczka Sezamowe ~
Składniki:
2 szklanki sezamu + 3 łyżki oleju
3 szklanki mąki (u mnie chlebowa typ 750)
niecała szklanka cukru purdu
250g masła
łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki sezamu
+ sezam do posypania
Miksujemy sezam i olej, tak aby powstało tahini. Wszystkie składniki łącznie z tahini zagniatamy na gładkie ciasto. Następnie formujemy z niego małe kulki, które układamy w kilkucentymetrowych dostępach na blasze pokrytej papierem do pieczenia, po czym każdą z kulek lekko przyciskamy widelcem. Ciasteczka pieczemy w 180*C przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika, posypujemy je ziarnami sezamu, czekamy, aż trochę ostygną i przekładamy do pudełka.
Smacznego :)