Przepis na proste ciasteczka (nie tylko) świąteczne,
których smak i zapach sami możecie dopasować do swoich preferencji :)
Składniki:
(z podanej ilości wyszły mi 4 tace ciasteczek - zdjęcie na dole, można zmniejszyć porcję wg potrzeby)
* 430g tłuszczu (masła / margaryny do pieczenia)
* 2 szklanki cukru
* 5 jajek
* 7 szklanek mąki
* 6 łyżeczek proszku do pieczenia
* pół łyżeczki soli
* w zależności od wybranego smaku: olejek waniliowy itp, kakao, cynamon.
* cukier puder, kolorowa posypka
Przygotowanie:
Utrzeć ze soba tłuszcz i cukier. Dodać jajka, sól ciągle mieszając. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia. Ugniatać. Ciasto musi być w miare gęste, w razie konieczności dodać jeszcze odrobinę mąki.
Ja moje ciasto podzieliłam na pół. Do jednej części dadałam 15ml olejku waniliowego, a do drugiej 2 łyżeczki cynamonu i 3 łyżki kakao.
Ciasto wstawić na pół godziny do lodówki.
Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na grubość ok 5mm. Wykrawać kształty, wg uznania.
Do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. wstawić ułożone na blasze ciasteczka.
Czas pieczenia naprawdę zależy od Waszego piekarnika. W swoim piekłam 8min i byly dobre. Zdarza się, że pieką się ok. 15 min.
[Moja rada: Sprawdź po 8 min jakie jest ciastko. Wyjmij jedno, przełam. Powinno być miękkie - nie surowe! ;) ]
Dekorowanie:
(ulubione zajęcie mojej córki :) )
Lukier zrobiłam w najprostszy możliwy sposób. Do szklanki cukru pudru dodać odrobinę ciepłej wody. Masę dokładnie rozmieszać, aby nie było żadnej grudki. Konsystencję modyfikować przez dodanie cuktu pudru / wody tak aby była bardzo gęsta (nie spływa z ciastek).
Jeżeli chcemy ciemny lukier dodajemy dodatkowo kakao do uzyskania porządanej barwy i smku.
Świeżo posmarowane lukrem ciasteczka oprószyc wybraną posypką.
|
(Jedna taca jeszcze się dekoruje :) ) |
[Moja rada: Aby ciastka nie stwardniały do świąt, zamknij je w szczelnym pojemniku plastikowym lub metalowej puszce. Pamiętaj by zrobić to jak lukier wyschnie! ;) ]