Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Pierogarnia otwarta
Zjedz Mnie
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
104
Kategorie
252
Pierogarnia otwarta
To nie jest odkrycie, że pierogi są zarąbiście pyszne. To wie każdy Polak. A najlepsze pierogi są nasze. Przecież to oczywiste :D Niekoniecznie lubimy je lepić, ale konsumować + o czyzm mężczyźni wiedzą najlepiej. A co w środku? Ser, mięso, grzyby, kapusta, szpinak... Możliwości tyle, ilu lepiących albo jedzących :) Jak podają niektóre źródła (nie mylić z Faktem), w Polsce zrobiły furorę już w XIII wieku. Przytargał je ktoś do nas (No nie! Przecież one zawsze były nasze! Swojskie!), kto odwiedził Daleki Wschód. I bardzo dobrze zrobił. Wiadomo, że jak one do nas przywędrowały, to jedzono je i w innych częściach świata. Pierogami zajadają się na Słowacji, Litwie, Rosji, Białorusi, Ukrainie, Chinach, Japonii i we Włoszech. Oj lepią tam na potęgę. Ale nie tak pyszne jak nasze! Co prawda w każdym kraju nazwa jest inna i nadzienie bywa różne. Ale co by tu nie pisać, wszyscy wiemy, że są bardzo smaczne. Choć przygotowanie pierogów jest czasochłonne, to warto poświęcić czas. Pamiętam, że będąc dzieckiem jeździłam do babci, a ona tych pierogów lepiła niezliczone ilości. Mało tego, że było ich dużo, to jeszcze farsz urozmaicony. Rany, jakie to piękne były czasy. Aż się rozmarzyłam i prawie znalazłam się w babcinej kuchni... Ale to se ne wrati. Zostały wspomnienia i zdolności ^^ Kupne to nie moja bajka, więc zakasałam rękawy i ulepiłam, a co tam. Warto poszaleć ^^
PIEROGI Z MIĘSEM
składniki:
ok. 1/2 kg
zmielonego
mięsa drobiowego
(kurczak z indykiem)
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej
sól ziołowa
świeżo mielony pieprz
300 g mąki pszennej
1 żółtko
ok. 160 ml gorącej wody
50 g miękkiego masła
wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Na patelni na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodać do niej zmielone mięso i drobno posiekany czosnek. Podsmażyć. Doprawić solą ziołową i świeżo zmielonym pieprzem (według upodobania).
Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować. Wykroić szklanką koła. Na środek każdego krążka nałożyć łyżeczkę farszu z mięsa, a następnie zlepić.
Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.
Podawać okraszone podsmażonymi skawreczkami z cebulą.
Zjedz Mnie
22 paź 15
Masło
,
Obiad
,
Czosnek
,
Mąka
,
Cebula
,
Jajko
,
Pierogi
,
Mięso drobiowe
cebula
9 przepisów
Polecane przepisy
Otwarta kuchnia w restauracji – wady i zalety
Wybierając się dorestauracji, każdy ma nadzieję nawyborny posiłek, któregosmak będzie mógł długo, zprzyjemnością wspominać. Jednocześnie, wraz zpopularyzacją sztuki kulinarnej, rośnie Artykuł Otwarta kuchnia w...
Pani Łyżeczka
Kulinarny lifestyle
,
Otwarta kuchnia
,
Restauracja
CzaroMarownik powędruje do….
Kilka dni temu pisałam Wam o CzaroMarowniku. Wydawnictwo kobiece postanowiło podarować mi dodatkowy egzemplarz, który ja z kolei mam podarować innemu blogerowi lub vlogerowi. Postanowiłam, że ten ode mnie trafi do Ani z bloga Inna Perspektywa. Ania to ...
OkiemMK - Blog o Książkach, Kulturze i Kuchni
Książki
,
Informacyjnie
Pierogarnia na Gliwickiej
Każdy prawdziwy Polak kocha pierogi koniec, basta! Pewnych rzeczy po prostu nie można kwestionować. I właśnie za sprawą tej miłości w ubiegłym tygodniu wylądowaliśmy na ulicy Gliwickiej, by przetestować tamtejsze pierogi w jednym, uroczym bistr...
Dwa Miejsca
Recenzje
,
Katowice
,
Recenzja
,
Bistro
,
Kato
,
Pierogi
,
Gliwicka
,
Pierogarnia
,
Pierogarnia na gliwickiej
,
Ruskie
Jeden dzień, jedno miejsce i 10 tysięcy egzemplarzy jednej książki. LAMPIONY POP UP STORE
Jeden dzień, jedno miejsce i 10 tysięcy egzemplarzy jednej książki. LAMPIONY POP UP STORE, wyjątkowa księgarnia z jedną książką, zostanie otwarta na placu Unii Lubelskiej w Warszawie już 27 września. To wszystko z okazji premiery „Lampionów” Katarzyny ...
OkiemMK - Blog o Książkach, Kulturze i Kuchni
Książki
,
Informacyjnie
,
Spotkanie z autorem
,
Imprezy
Długa droga po grochy
Rafał Majka po świetnej jeździe na przełęczy Grand Colombier uzbierał dość punktów, by ze sporą przewagą objąć prowadzenie w klasyfikacji górskiej Tour de France. Droga do podium w Paryżu jest dla niego otwarta, ale i bardzo długa. Sukces o włos Niewie...
XOUTED - Kolarstwo by Marek Tyniec
In sport
,
Tour de France
,
Rafał Majka
,
Klasyfikacja górska
Zawsze ktoś zawodzi
Póki co w klasyfikacji generalnej Tour de France 2016 sytuacja jest wciąż otwarta. Na półmetku wyścigu tuzin kolarzy liczy się w walce o żółtą koszulkę lidera. Zaledwie kilku zawodników jedzie poniżej oczekiwań a wycofało się tylko dwóch faworytów: Alb...
XOUTED - Kolarstwo by Marek Tyniec
In sport
,
Herosi
,
Tour de France
Kuchnia Otwarta – na śniadanie i wykwintną kolację
Kuchnia Otwarta działa w Miasteczku Wilanów, a konkretnie budynku Royal Wilanów przy ul. Klimczaka 1, od połowy stycznia. Restauracja stawia na polskie, bardzo lokalne smaki, które komponuje niezwykle utalentowany szef kuchni Michał Molenda ...
Madame Edith
Szczecin - też smakuje!
Kiedyś mówiłam, o tym gdzie można smacznie zjeść.. co się zepsuło, co na plus.PamiętacieCanteen? Mieszczącą się w galaxy. Niestety nie mogę już szczerze polecić tej knajpy. Jedzenie absolutnie się zepsuło... miałam wrażenie, że wraz z...
Cook well, love eat.
Podpowiedzi wyszukiwań
Sernik nowojorski
Kurczak po koreańsku
Z pianką budyniową
Pie czeńi perliczki
łatwy sos
Batony raw
Chleb farmerski z automatu
Chleb farmerski