Najprostszy z chlebów pszennych, o czym świadczy to, że w ogóle mi wychodzi. Bułeczki, bajgle, rogaliki, drożdżówki, jagodzianki i wszystkie inne drożdżowe cudeńka udają mi się praktycznie bezproblemowo, natomiast chleb nie wychodzi mi prawie w ogóle, a na pewno zrobienie porządnego nie przychodzi z taką łatwością. Konieczne jest moje pełne skupienie i trzymanie się przepisu, inaczej nie wyrasta, rozlewa się, jest za kwaśny/za mokry/za suchy/cokolwiek. Mam na szczęście kilka sprawdzonych przepisów które się udają i wracam do nich co jakiś czas. Ten jest jednym z nich. Nie wymaga zakwasu, długiego rośnięcia, cudów z zagniataniem czy zastanawiania się nad hydratacją ciasta. Dygresja: robiłam kiedyś chleb, który trzeba było w czasie kilku godzin wyrastania składać co 45 minut; był przepyszny, ale zachodu strasznie dużo przy nim. Przepis pochodzi z Moich Wypieków.
Składniki (dwa średnie bochenki, takie po 500-600 g albo jeden duuży bochen) - 700 g mąki pszennej chlebowej (200 g podmieniłam na razową) - 150 mleka (wzięłam mieszankę wody z jogurtem bo mleko wzięło i wyszło z lodówki) - 300 ml wody - 15 g świeżych drożdży - 2 płaskie łyżeczki soli - łyżeczka cukru - 25 g rozpuszczonego i wystudzonego masła (dałam 3 łyżki oleju)
W części mleka wymieszanej z cukrem i częścią mąki rozrobić drożdże, odstawić na chwilę. Dodać resztę składników, wymieszać, wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Odstawić do wyrastania - do podwojenia objętości. Wychodzę z założenia, że drożdżowe jak poleży dłużej to zawsze zyskuje, więc swój chlebek po godzinie wyrastania złożyłam i odstawiłam na kolejne wyrastanie, na jakieś 3 godziny (oczywiście uciekł z miski; może to kolejny objaw tego że chleby mnie nie darzą sympatią - zawsze uciekają z miski). Wyrośnięte ciasto uformować w jeden bochen lub dwa mniejsze bochenki. Protip: łatwiej formuje się mniejsze i lepiej kroi, zresztą ja preferuję mniejsze kromki jako wygodniejsze. Zawsze jeden można zjadać a drugi zamrozić. Bochenki odstawić do wyrośnięcia na 30 minut lub więcej, do czasu aż porządnie urosną. Tuż przed pieczeniem naciąć wierzch żyletką; mój jest nacinany dwukrotnie, dlatego tak dziwnie wygląda, za pierwszym razem zrobiłam zbyt małe nacięcia i jeden chleb zdążył pęknąć z boku. Można spryskać wodą na początku pieczenia. Piec w 230* przez 10 minut, dopiekać w 200* aż chlebki będą rumiane a popukane od spodu wydadzą głuchy odgłos.
Taki prosty w wykonaniu chlebek z mieszanki mąk pszennych z dodatkiem maku to świetna opcja dla początkujących domowych piekarzy i nie tylko. Przez pewien czas nie po drodze mi było z domowym pieczywem. Jadaliśmy go niewiele, a i wakacyjne przygody nie...
Chleb pszenny z czarnuszką Dzisiaj dla odmiany przepis na chleb taki zwykły, prosty z dodatkiem czarnuszki, która ostatnimi czasy stała się moim ulubionym dodatkiem do pieczywa, a właściwie to nie tylko!
Szybki przepis na chleb pszenny z płatkami owsianymi przygotowanie ciasta na chleb zajmuje tylko kilka minut, można więc przygotować je rano przed pracą, a po powrocie do domu upiec. Moje ciasto wyrastało 2 godziny, ale spokojnie proces ten może trwać ...
Kolejny chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim i prażonymi nasionami słonecznika. Chleb upiekłam w garnku żeliwnym dzięki temu, ma piękną chrupiącą i bardzo smaczną skórkę. Miąższ chleba jest jasny miękki, lekko wilgotny i pięknie pachnie, a to dzięki ...
Jeśli baliście się pieczenia chleba pszennego, spróbujcie tego przepisu. Jest banalnie prosty i nawet 5 latka sobie z nim poradzi. Chlebek wychodzi puszysty i pyszny. Możecie dodać ulubione dodatki jak prażona cebulka, kminek, zioła prowansalskie, oli...
Przepis na ten chleb pszenny na drożdżach jest prosty i pochodzi z programu kulinarnego, jaki kiedyś prowadziła Joanna Brodzik. Sam program trochę mnie denerwował, ale akurat ten przepis mnie zainteresował. Niestety, chleb robiony trochę na wyczucie, b...
Początek tygodnia zaczynam z przepisem na prosty chleb pszenny na drożdżach, który wygląda pięknie, smakuje jeszcze lepiej, no i ten zapach. Szkoda, że nie możecie go poczuć nie ma to jak domowe pieczywo! Dosłownie kilka podstawowych składników...
Chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej przepis błyskawiczny. Expresowy chleb pszenno - żytni na drożdżach dla wszystkich, którzy są zabiegani i nie maja czasu na przygotowanie domowego chleba na zakwasie. Jest to prosty i bardzo szybki przepis na smacz...
Deserek.TV - Przepisy kulinarne na ciasta i desery, domowe wypieki. Video Przepisy Kulinarne ze Zdjęciami i filmami wideo.Dietetyczne przepisy i zdrowa żywność, mrożona kawa - Video przepisy, Polska