Dla miłośników leśnych grzybów to idealna propozycja. Kapusta z grzybami. Najlepiej gdyby były to prawdziwki. Wówczas smak i zapach będzie perfekcyjny. Jeśli nie macie borowików, wykorzystajcie inne grzyby leśne.
Składniki:- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 2 garście suszonych grzybów
- 10 dag śliwek suszonych
- liść laurowy
- 3 ziarnka pieprzu czarnego
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 3 cebule
- 1 łyżka masła
- 1/3 szkl. oleju
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby wypłucz i zalej zimną wodą. Mocz co najmniej 4-5 godzin, a najlepiej całą noc. W tej samej wodzie je ugotuj. Odcedź, ale wody nie wylewaj.
Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
Kapustę wypłucz w zimnej wodzie, odciśnij i pokrój. Wrzuć do garnka z resztą oleju, dodaj podsmażoną cebulę i zalej wywarem z grzybów. Dodaj pieprz czarny, ziele angielskie i liść laurowy. Duś do miękkości na małym ogniu.
Odcedzone grzyby pokrój i dodaj do kapusty. Dodaj pokrojone suszone śliwki i łyżkę masła. Dopraw solą i pieprzem.
Jeśli chcesz, możesz zagęścić mąką.