Czas się przyznać. Ja też mam chwile, gdy nic mi się nie chce. Gdy gotowanie i pieczenie to ostatnia czynność, na którą mam ochotę. Takie sytuacje nie wykluczają jednak ochoty na coś pysznego lub wizyty gości.
Wtedy na ratunek przybywają nam producenci półproduktów. Rzadko z nich korzystam, ale czasem... no właśnie ;)
Tym razem na tapetę wzięłam Bezę firmy Delecta. Muszę przyznać, że ten produkt wyjątkowo im się udał. Beza jest łatwa w przygotowaniu i smaczna. Można z niej przygotować pyszną pavlovę lub właśnie tort Dakłas.
Macie z nią jakieś doświadczenia?
Składniki:- 1 op. Bezy Delecta
- 125 ml zimnej wody
- 250 ml schłodzonej śmietany kremówki
- 150 g masy kajmakowej
- 100 g suszonych daktyli
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego
- 100 g orzechów włoskich
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 op. śmietan fixu
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 140 st.
Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na każdej okrąg o średnicy 22 cm (możesz użyć talerza).
Do wysokiego naczynia wlej wodę, wsyp zawartość opakowanie i miksuj na najwyższych obrotach ok. 8 minut. Uzyskasz sztywną pianę. Gotową masę podziel na pół i wyłóż na dwa narysowane okręgi. Wstaw równocześnie do piekarnika i piecz 45 minut bez termoobiegu. Pozostaw do wysuszenia na 20-25 minut po upieczeniu przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika.
Pokrój daktyle i 75g orzechów na mniejsze kawałki.
W wysokim naczyniu ubij śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj śmietan fix i cukier puder. Do ubitej śmietany dodaj jogurt i delikatnie wmieszaj. Następnie dodaj masę kajmakową i pokrojone bakalie. Delikatnie wymieszaj.
Gotową masę wyłóż na ostudzony spód (zostaw kilka łyżek do dekoracji). Przykryj drugim blatem. Górny blat udekoruj pozostałą masą i posiekanymi orzechami.
Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę przez podaniem.